Cauze ale dificultăților de alimentație la persoanele cu nevoi speciale 

La persoanele cu nevoi speciale pot apărea dificultăți legate de alimentație. Acestea pot fi determinate de anumite cauze fizice, psihice sau senzoriale.

Cauzele fizice sunt legate de aparatul bucal, de exemplu: unei persoane cu paralizie îi poate fi greu să mestece. Aceste dificultăți pot fi ameliorate prin: terapie logopedică făcând exerciții ce antrenează aparatul bucal, adaptarea vaselor folosite, păsarea mâncării pentru hrănire.  O altă problemă poate fi prezența unui fren lingual care împiedică libertatea de mișcare a limbii.

Cauzele psihice se pot manifesta sub forma unor temeri/rețineri față de anumite alimente, prin nerecunoașterea senzației de foame sau, tocmai invers, senzației de a fi sătul. Aici ar putea fi de ajutor o schemă clară care indică când și ce anume trebuie mâncat ca totul să fie previzibil și structurat.

Apoi, cauzele senzoriale pot proveni din neplăcerea față de anumite texturi, gusturi, forme, culori etc. Intervenția în aceste cazuri este deseori de lungă durată și necesită un plan în mai multe etape, cu pași mărunți, astfel încât persoana să se poată obișnui în mod treptat cu alimentele noi sau respinse.

Este important să înțelegem că este mai bine ca o persoană să consume un număr limitat de alimente dar care conțin toate ingredientele necesare unei vieți sănătoase, decât să insistăm ca acea persoană să mănânce „de toate”.