Comunicare alternativă
Cu ani în urmă se considera îmbunătățirea limbajului verbal ca fiind cel mai potrivit lucru pentru copiii care aveau dificultăți în domeniul comunicării. Utilizarea semnelor sau a altor mijloace de comunicare nu reprezenta o modalitate demnă de pus în practică care ar putea contribui la îmbunătățirea abilităților de comunicare. Însă, din diferite cercetări, reiese că metoda Comunicare Totală este un instrument bun de utilizat pentru copiii care au dificultăți de comunicare și nu doar în ceea ce privește limbajul verbal.
Pentru acest domeniu avem tradusă în limba română următoarea carte, iar cei interesați ne pot contacta pentru a intra în posesia ei:
“Auti-Comunicare”, autor Colette de Bruin, editura Graviant, Doetinchem Olanda (în prezent avem un stoc limitat de cărți disponibile dar dacă sunt solicitări ea poate fi retipărită)

Metoda „Comunicare totală”, presupune folosirea tuturor mijloacelor de comunicare. Când ne referim la „comunicare” ne gândim adesea doar la actul de vorbire în sine. Dar comunicarea implică mai mult decât a vorbi. Putem transmite foarte multe informații prin intermediul limbajului nonverbal sau folosind obiecte și ilustrații.
Această listă de observare scoate în evidență faptul că orice comportament este o formă de comunicare și vă ajută la interpretarea anumitor comportamente.